Donuk omuz tanısı adı üzerinde omuz ekleminin donuklaşması yani sertleşmesi ve hareket kaybı olmasıdır.

Hastalığın ana kaynağı AĞRI’dır ve hastanın hareketle ağrısı olacağını düşünerek omuz eklemini sakınarak omuz ekleminin sertleşmesi ve gittikçe hareketin azalması ile omuz eklemi donuklaşır yani hareket edemez. Bu aslında bir kısır döngüdür. Bu döngüyü kırmanın yolu ağrının kesilmesi ve biran önce hareketin artırılmasıdır.

DONUK OMUZ NEDENLERİ

Neden bazı kişiler donuk omuz şikayetiyle sıkıntı yaşarken diğerlerinin başına böyle bir şey gelmez, işte bu tıp dünyasında şu an için kesin bir cevabı olmayan sorulardan biridir. Kadınlarda daha çok görüldüğü veya orta yaştaki kişilerde daha sık rastlandığı bilinir. Risk faktörü oluşturan diğer etkenlerden bazıları

  • Bir ameliyat veya kırık sonrası omzun uzun süre hareket
  • Şeker (diyabet)
  • Tiroid bezinin fazla çalışması (
  • Tiroid bezinin az çalışması (
  • Kalp damar
  • Akciğer
  • Parkinson hastalığı

 

Donuk omuz rahatsızlığı ilk önce ağrıyla başlar. Omuz ağrısı nedeniyle kolunuzu hareket ettirmek istemezsiniz. Hareketin azalmasıyla tutulma meydana gelir ve böylece hareketler gitgide sınırlanır. Zamanla kolunuzu baş hizanıza ya da geriye doğru hareket ettiremediğinizi görürsünüz.

Donuk Omuz Tedavisi

Kendi haline bırakıldığında donuk omuz şikayetinin zamanla daha iyiye gittiği vak’alar vardır ancak bu süreç 2 yıl gibi uzun bir zamana yayılabilir. Üstelik hareket kısıtlılığı da tamamen ortadan kalkmayabilir. Aşağıda önerilen tedaviler ağrıların bir an önce son bulmasına ve kolun bir an önce normal hareket kabiliyetine kavuşmasını sağlamaya yöneliktir.

Ağrı Kesiciler: Rahatsızlığın ilk aşamalarında en önemli sorun ağrıdır. Bu durumda elbette doktor kontrolünde olmak şartıyla genellikle ağrı kesici ile bu soruna çözüm getirilir.

Omuz Hareketleri: Donuk omuzda hastalar genellikle ağrı nedeniyle kol ve omuzu hareket ettirmekten kaçınır ancak bu omuza daha fazla zarar verebilir. Bununla birlikte omuzu gereğinden çok zorlamak da sakıncalıdır. Doktora danışarak sakıncalı olabilecek, aşırı hareketlerden kaçınılmalı ama kolu tamamen hareketsiz bırakmaktan da kaçınılmalıdır.

Fizik Tedavi: Donuk omuz terapileri en az 45 dakika süren ve ağrılı olabilen terapilerdir. Fizik tedaviye en az 30 – 40 seans devam etmek gerekecektir.

Kortizon Tedavisi: Kortizonun omuz içi ekleme yapılması gerekir. Ama kortizon tedavisi tek başına yeterli değildir, fizik tedavi ile desteklenmesi gerekir. Aksi takdirde ağrılar ve tutulma yeniden ortaya çıkabilir.

KAPALI MANİPÜLASYON: Ameliyathane şartlarında hastanın anestezi altındaki omuz eklemini, kontrollü olarak tüm yönde hareket ettirerek omuzdaki yapışıklıklar açılır ve ardından omuz içine enjeksiyon yapılır ve hasta ameliyathaneden yatağına geçergeçmez omuz eklem hareketleri başlanır. Birçok dirençli vakada çok iyi sonuç veren bir yöntemdir.

Cerrahi Müdahale: Donuk omuz tedavisinde ameliyat çok sık başvurulan bir yöntem değildir. Doktorunuz durumun ciddiyetine ve ne kadar ilerlediğine bağlı olarak cerrahi müdahaleye karar verilebilir. Ameliyat sonrasında yine fizik tedavi gerekebilir. Maalesef yine ağrılı bir süreçtir.

 

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x