Ayak başparmağının diğer parmaklara doğru yönelmesi ve dönmesidir. Bu yönelme sonucu ayak başparmağının içyanında ağrılı bir kemik çıkıntısı (bunion) oluşur. Sıklıkla iki taraflıdır (%84’nde).
DOKTORA BAŞVURU SEBEPLERİ NELERDİR?
AĞRI: Ağrı özellikle sivri burunlu, dar , topuklu ayakkabı ve çizmeler ile gelişir. Bu tip ayakkabıların ayakbaşparmağının iç yanındaki kemik çıkıntısına(bunion) bası yapması ve sıkıştırması ile gelişir. Uzun süre bu tarz ayakkabılar ile yürüme sonrası kemik çıkıntısı(bunion) üzerinde iltihabi bir durum(bursit) gelişir ve bu kemik çıkıntısı kızarık, şiş ve çok ağrılı hale gelir. Deformite ilerledikçe hastanın ayağı iyice genişler ve kemik çıkıntısı iyice belirginşelir ve daha yumuşak ayakkabıları giymekte bile zorlanır hale gelir.
KOZMETİK: kemik çıkıntılı, şekli bozulmuş, geniş taraklı nahoş görünümlü bir ayak oluşur. Deformite ilerledikçe kemik çıkıntısı, ayak tabanı ve 2.parmak sırtında ‘NASIR’ gelişebilir.
NEDENLERİ NELERDİR?
EKSTRİNSİK(DIŞ) SEBEPLER: Bunlara biz sebep oluruz. Bilinen en sık sebebi YANLIŞ AYAKKABI GİYİLMESİDİR. Sivri burunlu, dar kalıplı ve yüksek topuklu ayakkabıların giyilmesidir. Bu yüzden uzun yıllar bu tarz ayakkabı giyen BAYANLARDA 40’lı yaşlarda sık görülür. Bayanlarda daha sık olmasının bir sebebi de bağlarının daha gevşek yaıda olmasıdır. Ayrıca diğer ekstrinsik faktör; 2.pamğın amputasyonu yani yokluğudur. Herhangi bir sebeple ayak 2.parmağımız yok ise ayak başparmağımız adeta 3.parmağa doğru devrilir.
İNTRİNSİK(İÇSEL) SEBEPLER: kendiliğinden oluşur.
– Pes Planus(düztabanlık)
– Doğuştan bağ gevşekliği olanlar(ligaman laksisitesi)=JÜVENİL HALLUKS VALGUS=
– Romatoid artritliler
– Serebral palsi (CP)
– Beyin hasarı olanlar( serebrvasküler kaza)
KİMLER AMELİYAT EDİLMELİ ?
- AĞRISIZ HASTA KESİNLİKLE KOZMETİK AMAÇLI AMELİYAT EDİLMEMELİ!!
- Ağrılı ve hafif derecede halluks valgusu olan hasta ilk etapta uygun ayakkabı ile takip edilmelidir.
- Ağrılı ve ayakkabı modifikasyonu ile ağrısı geçmeyen ve belirgin halluks valgusu olan hastanın KALICI, KESİN VE TEK ÇÖZÜMÜ AMELİYATTIR.
- Parmak arası makaralar, gece atelleri, tabanlıklar, bunyon yastıkçıkları deformiteyi asla düzeltemez ve asla kalıcı çözüm olamazlar!!
UYGUN AYAKKABI NASIL OLMALI ?
– Geniş taraklı
– Yumuşak derili
– Eşit tabanlı , 2 cm den fazla topuklu olmayan
– Ayak parmaklarının içerisinde rahatça hareket edebileceği
NASIL BİR AMELİYAT OLMALIYIM ?
Halluks valgusun derecesine hastanın yaşına kemik kalitesine cerrahın tercihine ve hstanın beklentisine göre 150 ye yakın tanımlanmış ameliyat tipi vardır. Burada ayakta basarak çekilmiş röntgenler ile yapılan ölçümler sonucu cerrah bir ameliyat planı yaparak buna karar verecektir.
EĞER AMELİYAT OLMAZ İSEM BENİ NELER BEKLİYOR ?
- Deformite ilerledikçe estetik problemler belirgin hale gelir.
- Başparmak 2.parmağın altına kayabilir ve başparmağın üzerine çıkan 2.parmağın sırtında nasırlar ve yaralar gelişebilir.
- Başparmağa binmesi gerek yükler tabana baskı yapar ve ayak tabanında nasırlar ve yaralar gelişebilir.
AMELİYAT SONRASI TEKRAR GÖRÜLME OLASILIĞI VAR MI?
Hastaya uygun ve başarılı ameliyat ile asla tekrarlamaz.
AMELİYAT SONRASI ERKEN VE GEÇ DÖNEMDE BENİ NELER BEKLİYOR?
- Ameliyat sonrası hastanede yalnızca 1 gün kalınır, ertesi gün ev içerisinde yürümeye başlanır.
- Günden sonra uygun ayakkabı ile işe dönülebilir.
- Tam iyileşme dönemi deformitenin derecei ve ameliyat tekniğine bağlı olrak 2 ila 4 ay arsındadir. Tam iyileşme sonrası hastlar tam iyilik haliyle rahatlıkla ayakkabı giyebilir ve yürüyebilirler.