Kalça Protezi
Normal Kalça Eklemi
Kalça Protezi
Kalça Eklemi

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalça kireçlenmesi (koksartroz) kalça ağrısının en sık sebebidir. Daha çok orta ve ileri yaşlarda olur.

Başlangıçta;

  • Kalça hareketlerinde tutukluk
  • Ağrı
  • Topallama
    ve hastalık ilerledikçe topallama belirginleşir ve yürürken özellikle merdiven inip çıkmak çok ağrılı hale gelir.

İlerlediğinde;

  • Hasta 300 metre yol yürüyemez
  • Ağrı dinlenmekle de geçmez
  • Hasta kendi kendine çorap ve ayakkabısını giyemez
  • Aynı taraf bacakta kısalık gelişebilir.

Genellikle yaşlılığa bağlı 65 yaş sonrası hastalarda gelişir. Ama çocukluktaki geçirilen hastalıklara ve travmaya bağlı gençlerde de kalça kireçlenmesi gelişebilir.

Gençlerde olma sebepleri;

  • Doğuştan kalça çıkığı hastalığı geçirmek
  • Kalça ekleminde doğuştan kaynaklanan sebepler
  • Çocukluk çağında geçirilen kalça eklem enfeksiyonu
  • Perthes hastalığı
  • Kalça kemiği kırığı sonrası
  • Romatizmal hastalıklar
  • Kalça ekleminin avasküler nekrozu

Kireçlenmeye bağlı Kalça Protezi Ameliyatı KİMLERE YAPILMALI;

  • Hastanın 300 metre mesafeyi ağrısız yürüyemez hale gelmesi
  • İstirahatte dahi ağrı olması
  • Hergün ağrı kesici almak zorunda kalmak veya ağrı kesicilerle ağrının geçmemesi
  • Hastanın günlük aktiviteleri yapacak şekilde hareket kısıtlılığı ve ağrı oluşması (çorabını, ayakkabısını giyememesi vs..)Hastaya kalça protezi ameliyatı önerilmesi için bu 4 maddenin enaz 2 ‘si olması gerekir. Bu dönemde ameliyat olan hastalar ameliyat sonrası oldukça memnun kalacaklardır.

Protez çeşitleri nelerdir?

Kireçlenmeye bağlı kalça kemiğinin başı ve yuva değiştirilir ve buna total kalça protezi denir. Kalça kırığı sonrası ise yalnızca kalça kemiğinin başı değişir ve bu kısmi değişime parsiyel kalça protezi denir.
Total kalça protezleri günümüzde aşınma oranları en az olan SERAMİK-SERAMİK yüzeyler tercih edilmelidir. Ama bu herzaman uygun olmayabilir ve en doğru kararı ameliyat esnasında cerrahınız verecektir.
Günümüz teknolojisi ile üretilen protez tipleri tercih edilerek ve uygun cerrahi teknikle yerleştirildiğinde 55 yaş sonrası yapılan protezler ömür boyu kullanılabilmektedir. Daha genç yaşlarda ise ortalama 15-20 yıl ömrü vardır ama 25 yıla varan sağkalım sonuçları mevcuttur.

Kalça Protezi Ameliyatı

Her bölgenin protez ameliyatı öncesi anestezi ve ortopedik enfeksiyon riski açısından detayları araştırılmalıdır. Bu nedenle ameliyat öncesi hastlarımız kan ve idrar tahlili yaptırılmalı ve gerekirse diş muayenesi yaptırılmalı ve bu tetkikler temiz ise ameliyata alınmalıdır.
Hasta ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaç kullanıyor ise bunlar duruma göre 5 ila 10 gün öncesinde kesilmelidir. Ameliyat öncesi kan nakli gerekebileceği için ameliyat öncesinde kan ayırtmak gerekir.
Hasta ameliyattan 24 saat sonra yürüteç yardımı ile yürütülür ve hasta bu şekilde yürümeyi öğrendikten sonra taburcu edilir. Taburculuk genellikle ameliyat sonrası 2. Günde olmaktadır. Taburculuk sonrası hastaya pıhtı atmasını önlemek amacı ile yaklaşık 30(otuz) gün kullanacağı kan sulandırıcı iğneler verilir. Hastanın yaklaşık 14 (ondört) gün sonra dikişleri alınır ve 3.haftada poliklinik kontrolüne çağırılır.

Ameliyat Sonrası Oluşabilecek Problemler (Komplikasyonlar) Nelerdir?

Ameliyat sırasında kemikte kırılma, sinir yaralanması ve pıhtı atması(emboli) gibi problemler görülebilir. Ameliyat sonrasında ise erken ve geç komplikasyonlar gelişebilir.
Erken komplikasyonlar: Enfeksiyon, derin ven trombozu ve protezi yuvasından çıkması
Geç komplikasyonlar: Protezin erken gevşemesi ve geç dönem enfeksiyonlardır.

Protez Ameliyatı Sonrası Gelişebilecek Komplikasyonlardan Nasıl Korunulur?

Enfeksiyon; hastanın vücudunun başka bir yerindeki ağır enfeksiyondan protezine enfeksiyon yayılma riski vardır. Bu yüzden protezli hastalar diş çekimi-dolgu gibi işlemler dahil tüm cerrahi müdahalelerde işlemlerden önce koruyucu antibiyotik almak zorundadır.
Protezin yuvasından çıkması; bundan korunmanın en iyi yolu hastanın doktoru tarafından anlayacağı bir dille bilgilendirilmesidir. Bu risk en fazla ilk 1 ayda fazla olup hastanın doktorunun tavsiyelerine uyması ile bu süre sıkıntısız geçirilir.
Pıhtı (emboli) atması; en koruyucu yol hastanın ameliyat sonrası erken yürüyerek mobilize olmasıdır. Hastanın yatağa bağlı kalması emboli riskini en çok artıran sebeplerdendir. Bunun dışında doktorunuz tarafından verilen kan sulandırıcı iğneleri muntazam kullanılmalıdır. Bu önlemler alınarak bu risk en aza indirilebilir fakat tamamen sıfırlamak mümkün değildir.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x